Elke ochtend neem ik Charlie en Jimmy mee uit wandelen. Of soms, als een haas in de verte zijn flaporen laat zien, neemt met name Jimmy, míj uit wandelen.
Als ik daar dan zo vroeg loop om 6 uur, is de wereld wat mij betreft op zijn mooist. De zon komt net op boven de horizon en zet de velden, weilanden en akkers met de geel verkleurde mais in een gouden licht.
Dit jaar is het kennelijk een goed jaar voor wilde bramen, maar ook voor de vlierbes want beiden staan vol met vruchten.
Vlierbes, hiervan wordt sambucal gemaakt, dat samen met Echineaforce, bekend staat om zijn weerstand verhogende werking.
Grote trossen van deze kleine paarsrode besjes sieren de struiken langs het pad waar ik loop en kijken me verleidelijk aan alsof ze willen aangeven dat ik ze moet plukken.
En dat is precies wat ik besloot te doen. Moeder natuur geeft ons deze mooie rijpe vruchten en het zou zonde zijn om, wat de vogels niet gaan op krijgen, te laten staan.
En dus trek ik er met een snoeischaar op uit en probeer zoveel mogelijk trossen mee te krijgen naar huis. Charlie en Jimmy vinden het allemaal wel best. Charlie is natuurlijk wel gewend aan mijn ‘strooptochten’ en Jimmy is allang blij om op de plekken te zijn waar ook de hazen huppelen.
Thuisgekomen met de buit vroeg ik me wel af waar ik aan begonnen was want alle trossen moesten zorgvuldig worden schoongespoeld en alle giftige groene en lichtpaarse bessen moesten ertussenuit worden gepulkt. Maar na een uurtje ploeteren bleef er wel een volle bak mooie donkerpaarse bessen over.
En toen kwam gelukkig het leuke werk! Jam maken!
De bessen gingen samen met wat gekochte bramen de pan in met een minimum aan suiker. Suiker is natuurlijk nodig om de jam te kunnen binden en houdbaar te maken, al is het zonde om dit bij mijn ultra gezonde bessen te doen. Eerlijkheid gebied mij toe te geven dat er ook een flinke scheut port in ging…
Eenmaal heet en pruttelend kwam er een heerlijke geur de keuken in en toen mijn jam eindelijk gereed was, kon het in de klaarstaande potjes geschept worden en kon er vervolgens een label op worden geplakt.
Best een plakzooi als je dat er met een lepel netjes in probeert te scheppen. Volgende keer maak ik het me dus makkelijk en bestel een speciale trechterset bij bol.com
De jam bleek al het vervelende werk meer dan waard wat hij is werkelijk heerlijk! Zelf vind ik hem het lekkerst op een snee versgebakken zuurdesembrood en mijn man en mijn jongste vinden hem ook erg lekker in de yoghurt.
Volgend jaar zomer zal ik weer gaan wandelen langs diezelfde paden en weer hopen op dikke trossen vlierbes waarvan ik weer jam of een vlierbessensiroop kan maken.
Maar voor nu wens ik jullie allemaal nog een paar fijne nazomerse dagen!
Liefs, Tanya
Wat een gezellig verhaal met dito plaatjes! Ziet er allemaal heerlijk uit!
Auteur
Dank je wel Marry!Heel erg leuk dat je hebt gelezen en je een reactie stuurt. Liefs, Tanya
Wat heb ik weer genoten van je mooie verhalen en prachtige plaatjes van de mooie natuur!
Dankjewel hiervoot!
Groeejes
Auteur
Hey Maria, Dank je wel voor je reactie en leuk dat je de blog gelezen hebt! Liefs, Tanya
Sorry voor de foutjes, kan ze niet corrigeren
Auteur
Helemaal niet erg!!