Er zijn een paar geuren die je een geluksgevoel of een gevoel van vroegere nostalgie kunnen geven.
Wat dacht je van de geur van verse koffie, van hooi op het veld of van mest op de akkers. En ook de geur van een pasgeboren baby en van de kachel op een koude herfstavond.
En dan is er nog die heerlijke geur van versgebakken brood!
Brood dat nét uit een gloeiendhete oven komt en waarbij de bakker je glunderend en vol trots de veelbelovende knapperige korst van zijn verse creatie laat zien
At home
Maar thuis, in een gezellige keuken is die geur en die een aanblik natuurlijk helemaal geweldig. De warmte van de oven die even blijft hangen als een warme deken, de geur waar geen geurkaars tegenop kan en de aanblik van dat mooie knapperige bolletje die je doet watertanden.
En dat met een klontje roomboter smeltend op een lauw sneetje brood en daarbij een pittig bakje koffie of kopje thee…
Al meer dan een half jaar is die geur, die warmte en dat smeltende klontje roomboter mijn realiteit.
Wat een gedoe
In oktober begon mijn oudste dochter met het bakken van heerlijk zuurdesembrood.
Op een dag nam ze voor mij een zuurdesem starter mee en een lijstje met wat ik moest hebben om ook zelf aan de slag te kunnen gaan. Ik las de beschrijving van het voeden van de starter, het meermaals kneden en rijzen van het deeg en twijfelde toen of dat wel iets voor mij zou zijn. Wat een gedoe allemaal! 1 dag starter voeden, 1 dag deeg maken en volgende dag afbakken. Pffff..
Nu ben ik die trotse bakker
Mijn dochter hield echter vol dat het zelf bakken van zuurdesembrood bakken echt de moeite waard was en liet me zien hoe ik het moest doen. Daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor, want inmiddels bak ik iedere week 1 of 2 zuurdesembroden en daar kan er geen ander brood meer tegenop. En dat gedoe, blijkt helemaal niet zo’n ding te zijn. Als je er eenmaal aan begonnen bent en je weet hoe het moet, is er niets makkelijker en ben je zo door alle stappen heen.
Dus nu ben ik die trotse bakker die glunderend kijkt als er een warm brood met knapperige korst uit de oven komt.
Maar eerst…het meel
Voor het bakken van een zuurdesembrood is niet veel nodig : water, zout, zuurdesemstarter en bloem of meel. Bloem en meel kun je natuurlijk gewoon bij de supermarkt kopen.
Maar, meel, gekocht bij de molen geeft echt meer kwaliteit en smaak aan je brood en bovendien is het superleuk om te zien waar je meel gemaakt wordt en heb je meteen een ruimere keuze aan bloem en meel om jouw perfecte brood mee te gaan bakken.
De molen
Ik heb hier wel een molen in de buurt waar ik bloem en meel kan kopen, maar ik zocht er een die ook een mooie en gezellige bakkerswinkel heeft. Ik zocht dus op meelverkopende molens in Limburg en kwam uit bij de van Tienhovenmolen in Bemelen.
Op een middag besloten mijn man en ik er spontaan even naar toe te rijden om er gewoon wat rond te kijken en wat meel te kopen.
Ken je dat? Dat je niet veel van iets verwacht, maar dat het uiteindelijk geweldig blijkt te zijn? Dat overkwam ons dus die middag dat we naar de van Tienhovenmolen reden.
Zuid-Limburg is altijd al prachtig en zeker toen we op die zonnige middag het gehuchtje Wolfshuis, nabij Bemelen binnenreden en de molen op de belt konden zien staan.
Die middag stond er een flinke wind en de wieken draaiden dan ook volop.
Alleen al de schaduwen die de ronddraaiende wieken telkens op de ramen en op het deurtje wierpen, waren geweldig mooi om te zien.
Sfeer
Maar de meeste sfeer troffen we binnenin de molen aan. De mergelstenen muren gaven zo’n prachtig mooi botergeel licht aan het interieur. Een kleur die je zou willen ‘vangen’ en thuis op de muren zou willen verven. En de houten trap en de houten vloer met daarop een dun wit laagje meel gaven alles geweldig veel karakter.
En daar troffen we de molenaar aan die net bezig was met het vermalen van graan tot meel dat in grote papieren zakken verdween die daarna afgewogen werden op de grote weegschaal.
Het zonlicht dat door de steeds voorbijkomende wieken gefilterd werd, scheen door de kleine raampjes en lieten de mooie details zien. Zoals die oude radio in de nis van een raampje, het vlaskleurige touw hangend aan de trap en de olielamp bungelend aan de oude balk. En dan nog de vele zakken meel, de vloerluiken en vooral de prachtige ronddraaiende molenstenen.
We hadden het geluk (met nogmaals dank aan molenaar Koen) dat we een kijkje mochten nemen boven in de kap. Met mijn camera stevig in de hand en mijn lange rok omhooghoudend (sorry, er zijn geen foto’s van dit gestuntel ) zodat ik er niet op zou stappen, beklom ik de laatste treden van deze prachtige molen om zo oog in oog te staan met het prachtige ronddraaiende bovenwiel.
Het idee dat er buiten een oerkracht aan het werk was om de grote wielas en dit grote wiel te laten draaien is geweldig.
Waar ik ook zo van genoot was het constante geluid, gekraak en gedreun, echt een magische plek.
En terwijl molenaar Koen ons vertelde over deze uit 1855 stammende molen, die door brandstichting afbrandde in 1922, maar met verzekeringsgeld en onderdelen afkomstig van andere molens weer opgebouwd kon worden in 1923, mijmerde ik over vroeger tijden. Over de dorpsbewoners die hier met karren of paard en wagen kwamen om meel te halen om het thuis te kunnen verwerken tot een warm en voedzaam brood waarvan een heel gezin weer kon eten. Ik zei het al… het is een magische plek.
Daarna was het tijd om weer voorzichtig met camera en lange rok naar beneden te klauteren en meel te gaan kiezen in de molenwinkel.
Alles is heel leuk in mooie zakken met label opgesteld in eenvoudige houten kratten. Precies de eenvoud waar ik van houd.
Wat was er veel! Uiteindelijk koos ik voor Eenkoornmeel (een oergraan die al duizenden jaren oud is en de moeder van alle granen is) , een grote zak volkoren tarwemeel, een grote zak volkoren speltmeel, een grote zak tarwebloem en een pakje spelt pannenkoekenmix. Mijn oog viel ook op een mix voor kruidkoek en daarvoor kom ik in het najaar zeker terug.
Van Tienhovenmolen
Deze molen is echt een bezoek waard als je in Limburg woont of er een dag of weekend bent.
Gasthuis 79 Bemelen
Open op vrijdag en zaterdag van 10.00-17.00 uur
Bezoek hier de website van de Van Tienhovenmolen
Bezoek hier de Instagrampagina van de Van Tienhovenmolen
Een molenwinkel bij jou in de buurt?
Op de website van Broodsmakelijk kun je ze vinden en op provincie kiezen
Bezoek hier de website van Broodsmakelijk
De meelbuit is binnen
Nu ik mijn bloem- en meelbuit van de molen binnen heb, kan ik gaan bakken, maar eerst vul ik mijn glazen voorraadpotten aan met bloem en meel. Die potten staan een stuk gezelliger en ouderwetser op het aanrecht dan een paar zakken.
Zoals ik eerder aangaf, moet je voor het bakken van zuurdesem een aantal stappen volgen. Stappen die mij in het begin erg ingewikkeld leken, maar die werkelijk heel simpel en makkelijk bleken te zijn. In de avond voed ik mijn starter en het deeg voor het zuurdesembrood maak ik dan de volgende dag. Het verwerken van dit deeg werkt bijna therapeutisch en zeker nu ik met deze mooie producten van die mooie molen mag werken. De bloem en meel op mijn aanrecht voelen heel nostalgisch aan en ik stel me dan ook voor hoe in de tijd van mijn oma op eenzelfde manier moet zijn gegaan.
Die hete oven
Het beste moment komt de volgende ochtend want dan mag ik gaan afbakken.
Nu sta ik altijd al om 5 uur op en op ‘bakdagen’, voel ik mij op dat tijdstip dan ook een echte bakker.
Want terwijl bijna iedereen in Thorn nog in bed ligt, verwarm ik de oven voor en kan ik even later mijn mooie ronde bolletje zuurdesemdeeg in de pan schuiven die vervolgens die gloeiendhete oven in mag.
Na 25 minuten mag de deksel van de pan en dan mij al een veelbelovende geur tegenmoet.
En na nog eens 25 minuten is hij klaar en dan mag mijn heerlijk ruikende, knapperige zuurdesembrood de oven uit.
Om 6 uur in de ochtend hangt hier dus die heerlijke geur, zit er damp op de ramen en is het in mijn keuken behaaglijk warm en vooral heel knus en gezellig.
Dit brood vraagt om eenvoud
Zuurdesem is enorm vol van smaak en heeft voor mijn persoonlijk niet zo veel nodig en vooral als het net uit de oven komt vind ik hem met een eenvoudig klontje biologische roomboter het lekkerst. Een volgend sneetje mag dan wellicht een beetje honing van de nabijgelegen imker dragen want dat is ook een heerlijke combinatie.
De gedachte aan die molen..
Het idee dat ik nu mijn versgebakken, warme brood mag eten van meel dat ik zelf bij de molen heb gekocht, waarvan ik op de met bloem bestoven houten vloer stond en het heerlijke gedreun van de wielen mocht voelen, maakt dat mijn sneetje brood nóg lekker smaakt.
Mijn oma
Ik noemde haar al even, mijn oma. Ook zij maakte deeg voor brood, al was dat geen zuurdesem, maar wel een ‘normaal’ gist brood. Mijn moeder van 82 vertelde me dat mijn oma het deeg bereidde. Met haar bloemenschort voorgebonden (ik zie haar nog voor me) was ze lange tijd bezig om haar armen aan het werk te zetten door het deeg meermaals stevig te kneden. Een sportschool zal vast niet nodig zijn geweest.
Nadat al het deeg voor meerdere broden gekneed en gerezen was, werd het naar de plaatselijke bakker hier in Thorn gebracht die het dan voor haar afbakte. Daarna konden mijn moeder en oudste zus de broden gaan ophalen die op hun naar voren gestrekte armen werden gelegd en waarmee ze dan naar huis terugkeerden.
Ik hou van dat soort nostalgische verhalen over vroegere tijden.
Ga jij ook de magie van eigen gebakken brood beleven?
Eigen brood maken is niet lastig en het leuke is, iedereen kan dit doen! Je hebt niet veel nodig, het is niet moeilijk en ingewikkeld. Iedereen heeft wel een molen in de buurt of anders een bakwinkel of anders een supermarkt.
Met een beetje tijd, kun ook jij een superlekker brood gaan bakken en genieten van het feit dat het uit je eigen handen komt. Dat er geen rare toevoegingen in zitten en dat je ook jouw keuken in de ochtend kunt omtoveren tot gezellige en warme thuisbakkerij.
‘’If thou tastest a crust of bread, thou tastest all the stars and all the heavens.”
Robert Browning 1812-1889
Ben je enthousiast geworden en wil je zelf zuurdesem gaan bakken, bekijk dan mijn recept
Toch geen zin om zelf te bakken, maar wil je wel een echt zuurdesembrood in huis halen?
De Stadsbakkers
Koolstraat 15, Roermond
Bezoek hier de website van De Stadsbakkers
Bezoek hier de Instagramaccount van De Stadsbakkers
en
Wék desembakkerij
Vliegenstraat 78, Bunde
Bezoek hier de website van Wék
Bezoek hier het Instagramaccount van Wék
Zuurdesembrood kopen bij jou in de buurt? Let op het volgende:
Veel ‘gewone’ bakkers bieden desembrood aan. Mijn ervaring is echter dat het dan vaak niet om echt zuurdesem gaat, maar om een brood dat met een zuurdesempoeder is gemaakt en dat is een totaal ander brood en lang niet zo lekker en knapperig. Vraag dus altijd of het om echt zuurdesembrood gaat.
Dit was het weer!
Heel erg bedankt voor het lezen en je reactie op dit blog wordt erg gewaardeerd.
Veel liefs, Tanya
Wolfshuis en Gasthuis..de naam alleen al is zo nostalgisch en lieflijk. We wandelden er ‘n aantal weken geleden met Sam door paden en weken..langs mergelrotsen ..en voorbij de mooie molen die je beschrijft. Fier in het prachtige landschap aanwezig…staat ze daar te shinen.
Weet je dat er in Gasthuis ook ‘n hele leuke theetuin is?
Enchanthee is de naam..lieflijk gelegen tussen het groen, !
Auteur
Wat toevallig dat jullie een paar weken geleden wandelden langs ‘mijn’ molen! En een fijne tip, die theetuin want die kende ik nog niet. Super leuke naam Enchantee, enig! Weer erg bedankt voor de reactie op de blog! Liefs, Tanya
Goedemorgen Tanya wat een mooi verhaal weer , en zeker het proberen waard , wij gaan ook eens binnen lopen bij de molen in bemelen we wonen er niet ver vandaan wat een mooie Foto’s heb je weer gemaakt we genieten steeds van je mooie verhalen fijn weekend en een knuffel aan de boys Marian en Dennis pootje Whisper
Auteur
Bedankt voor je reactie Marian! En als je in de buurt woont van deze molen, moet je er echt zeker een keer naar toe want het is echt de moeite waard. Liefs, Tanya
Wat een mooi verhaal met een prachtige reportage … zo heerlijk verse gebakken ook hier maak ik alles zelf en koop mijn meelsoorten ook bij de molen , ook heerlijke cakemelen hebben ze en koekjes meel … altijd weer genieten als je de geur ruikt van het versgebakken product… mooie foto’s leverd genoten van je mooie blog zoals altijd …xxx
Auteur
Leuk dat je mijn blog gelezen hebt, dank je Rosita! Cake- en koekjesmeel van de molen heb ik nog niet geprobeerd, maar dat moet ik dan zeker een keer gaan doen, want jij maakt ook altijd zulke mooie baksels en maakt er dan altijd prachtige foto’s van. Je kunt maar een hobby hebben hé 🙂 Liefs, Tanya
Hee Tanya,
Bak jij het brood in een broodpan? Is dat beter/makkelijker dan in een broodblik?
Wat is dan een goede broodpan?
Groetjes Agnes
Auteur
Hey Agnes, bedankt voor je reactie! Ik weet zelf niet anders dan dat je zuurdesem het beste in een pan kunt afbakken. Maar ik heb het even opgezocht en lees dat het ook prima in een broodblik kan. Er wordt echter wel aangegeven dat die knapperige korst het beste verkregen kan worden in een pan die goed heet kan worden en met deksel is. Eerder bakte ik in een koperen pan en dat ging prima, maar nu ik een gietijzeren pan van mijn vriendin heb gekregen, merk ik dat het brood wel mooier qua vorm en knapperiger uit de oven komt. Er zijn diverse gietijzeren pannen te koop, bv op bol.com in diverse prijsklassen. Het hoeft absoluut geen dure te zijn, zolang het maar van gietijzer is. Succes ermee! Groetjes, Tanya
Dankjewel voor jouw reactie!
Leuk om zelf mee aan de slag te gaan. Bolletjes maak ik altijd al wel vaak (in het weekend).
Lees altijd jouw blog en IG met veel plezier. Je maakt altijd van die sfeervolle foto’s!
Auteur
Hoe leuk dat je al mijn blogs leest en er plezier aan hebt. Dank je wel Agnes!